Кукуреч на фурна – легендарно гръцко мезе

0 0

Хареса ли ти? Сподели рецептата с приятели:

Или просто копирай този линк

Съставки

Порции:
1 бр. Агнешки бял дроб
1 бр. Агнешки черен дроб
1 бр. Агнешко сърце
От комплекта Агнешки момици
3 м. Агнешки черва
1 ч.л. на прах Чесън
2 с.л. Риган
2 с.л. Черен пипер
На вкус Сол
Особености:
  • Великден
Националност:

Съставки

Указание за готвене - РЕЦЕПТА

Сподели

Измийте червата обилно с вода външно и вътрешно, като ги обърнете. Изплакнете и ги поставете в купа с равни количества вода и бял оцет (ябълков), поставете ги в хладилник за 2 часа, за да се избелят. През това време измийте и добре почистете белия дроб, черния дроб, сърцето и момичките.

Нарежете ги на големи парчета (като хапки) и ги поставете в гевгир, изплакнете и оставете да се отцедят. След което ги преместете в купа, поръсете ги със сол (повечко), черен пипер и чесън, разбъркайте като масажирате и ги поставете в хладилника докато премине времето за готовност на червата.

Вземете дървен или метален шиш и започнете да прекарвате през шиша едно по едно парчетата като ги редувате черен дроб, бял дроб, сърце и момички. След като свършат продуктите, отново посолете и поръсете с черен пипер, оставете шиша да се отцеди за няколко минути.

Навийте червата около продуктите (като вретено) плътно и стегнато (с което аз сама не можах да се справя много добре), докато получите стабилен слой от навити черва. Препоръчвам по възможност червото до е едно, щи ви бъде по лесно. За да закрепя червата към шиша използвах агнешкото було, като го увих стегнато върху продуктите.

Увийте целия шиш с алуминиево фолио стегнато и го поставете в тавичка с малко вода. Печете в предварително нагрята фурна на 200 градуса – около час и половина е достатъчно.

Чудно традиционно мезе са си измислили гърците, което приготвят най вече за Великден и Гергьовден и е вкусно както топло, така и студено.

Източник: Готвач

Mama Gotvi

предишна
Агнешки бут на фурна
следваща
Банска капама – автентична рецепта
предишна
Агнешки бут на фурна
следваща
Банска капама – автентична рецепта